Hartcoherent ademen

Deze methode van rustig in- en uitademen zorgt voor een grotere mate van veerkracht.
Veerkracht zorgt ervoor dat je stressmomenten beter aankunt en dat je er sneller van herstelt.

"

Hartfocus

Ik heb mijn opleiding tot hartcoherentie practitioner gevolgd bij Kees Blase, oprichter van HartFocus en het Landelijk Centrum voor Stressmanagement.

Via het Landelijk Centrum voor Stressmanagement heeft Kees Blase veel ervaring opgedaan met het werken met groepen professionals die onder sterke druk staan, zoals bijvoorbeeld de politie en werknemers en managers in stressvolle bedrijven. Zij gebruiken deze methode om tussen interventies het zenuwstelsel te resetten, zodat ze weer neutraal naar de volgende interventie kunnen. Klinische onderzoeken laten zien dat deze reset het functioneren van de professionals significant verbetert bij de tweede interventie.

Effecten van stress

Er is veel te vertellen over de effecten van stress op het lichaam. We weten inmiddels dat de kwaliteit van slaap, het herstelvermogen van het lichaam (wondheling en herstel na ziekte), de werkzaamheid van het immuunsysteem en het hormonale stelsel allemaal nadelig beïnvloed worden door stress. De kans op overgewicht, depressie en slapeloosheid is groter naarmate er langduriger sprake is van stress. Indien je met een ernstige ziekte te maken hebt, is het zeer nadelig voor je gezondheid om de stress die hiermee gepaard gaat niet te neutraliseren.

Stress en het lichaam

Als eenvoudig mechanisme weet het menselijk systeem maar op 3 manieren te reageren op gevaren waar we aan worden blootgesteld:
• vechten
• vluchten
• bevriezen

Deze reacties worden geregeerd door ons zenuwstelsel, te weten het autonome zenuwstelsel.

Deze bestaat grofweg uit twee delen:

Het sympatisch zenuwstelsel: het gaspedaal, dit systeem activeert het lichaam om te vechten of te vluchten. Het onderdrukt het immuunsysteem en brengt het lichaam in opperste staat van gereedheid.

Het parasympatisch zenuwstelsel: de rem, dit systeem brengt rust in het lichaam, helpt je te slapen, helpt de vertering en zet de reparatie van het lichaam aan.

Overactief
In de huidige westerse maatschappij kunnen we rustig zeggen dat het merendeel van de mensen een continu verhoogde activiteit heeft van de stressrespons. Het sympathisch zenuwstelsel (het gaspedaal) is overactief en komt nauwelijks tot rust. Ook niet tijdens de slaap. De slaap is onverkwikkelijk en je wordt moe wakker, ondanks voldoende uren slaap, of je wordt midden in de nacht wakker.

Vroeger dachten we in de geneeskunde dat dit zenuwstelsel niet te beïnvloeden was door onze wil. Vandaar dat het de naam autonoom zenuwstelsel draagt. Autonoom betekent, zelfregulerend, buiten onze wil om.
Nu weten we vanuit de psychologie en de ademwereld dat dit niet klopt. Het autonome zenuwstelsel is wel degelijk te sturen. Dit kunnen we doen via onze ademhaling. Mondjesmaat wordt deze kennis nu pas toegelaten tot de reguliere geneeskunde. Een gemiste kans, omdat het herstellen van de stressbalans een groot voordeel oplevert voor het zelfgenezend vermogen van het lichaam en de geest.

Hart Ritme Variabiliteit – (HRV)

Tussen iedere twee hartslagen zit een kleine tijdseenheid (milliseconden). Als alles goed gaat en we voelen ons veilig, dan is de tijdseenheid tussen de slagen steeds net iets anders. Er is een grote variabiliteit in de tijdseenheid tussen de slagen. Je merkt dit niet, dit fenomeen speelt zich af op milliseconden, maar het is te meten.

Een grotere hartritmevariabiliteit leidt tot veerkracht: hoe groter de variabiliteit, hoe groter ons vermogen om flexibel om te gaan met stressvolle momenten.
Neemt de variabiliteit af, dan is het alsof ons hart in een vast patroon terechtkomt, net als een robot: we zijn minder flexibel om stressmomenten op te vangen en te verwerken. De variabiliteit van de tijd tussen onze hartslagen is laag en we verliezen het vermogen om adequaat op stress te reageren. Mensen met burn-out, PTSS of andere trauma’s en mensen die chronisch gestrest zijn, hebben een meetbaar lage HRV.

Veerkracht is te trainen

Het boeiende is dat je kunt leren om deze HRV te verhogen. Onze hartslag en de tijd tussen de hartslagen is te beïnvloeden met onze ademhaling!
Zodra dat gebeurt, is dat te meten in onze hartslag. We spreken dan van hartcoherentie. Het hart slaat in een optimaal ritme dat de meeste variabiliteit voor jou inhoudt, waardoor alle systemen in het lichaam optimaal op elkaar afgesteld staan.

We doen dit met een bepaalde soort ademhaling die ervoor zorgt dat de zenuwbanen die rust veroorzaken in het lichaam (het parasympathische systeem) meer gestimuleerd worden. Dit resulteert op termijn in een betere stressrespons, meer veerkracht, balans in de hormonen, balans tussen de twee zenuwstelsels (sympathisch en parasympathisch), een beter functionerend immuunsysteem en in het algemeen meer rust en balans in het lichaam.

Ademoefening
De ademoefening is niet moeilijk: je ademt 1,5 – 2 keer langer uit dan in. Als je bijvoorbeeld 4 tellen inademt, dan adem je 6-8 tellen uit. Het klinkt simpel (en dat is het ook), je moet het alleen opnieuw leren. Als je last hebt van chronische stress, dan weet je lichaam niet meer hoe het vanzelf tot rust moet komen. Met oefening en goede begeleiding kan je dus weer leren hoe je je zenuwen tot bedaren kunt brengen.
Op deze manier heb je er de rest van je leven plezier van. Je adem heb je namelijk altijd bij je en deze is gratis!

Jouw persoonlijke ritme

Niet ieder lichaam is gelijk en zo reageert ook ieder lichaam anders op impulsen van buitenaf en van binnenuit. Dit betekent dus ook dat er een voor jou optimaal ademritme is dat jouw hart in coherentie brengt. Dit is te meten: met hele slimme meetapparatuur kunnen we meten wanneer je hart in coherentie raakt. Ik werk met biofeedback om jou te leren wanneer jouw hart in optimale coherentie is. Ideaal is het, als je snel terug in hartcoherentie kan komen nadat er iets stressvols is gebeurd. Als je in hartcoherentie bent, functioneert je lichaam het beste en daar pluk jij de vruchten van!

De voordelen van oefenen met hartcoherentie

Als je deze methode goed leert te beheersen, dan vaart je lichaam hier wel bij. Je leert hiermee om:

• stress te hanteren
• je mentale weerbaarheid te vergroten
• de emotionele balans te verbeteren
• beter te kunnen concentreren
• examenangst te verminderen
• slaapproblemen te verbeteren
• paniekstoornissen, depressie en trauma’s te behandelen
• je hormoonsysteem beter af te stellen
• het immuunsysteem optimaal te laten functioneren, voor een versnelde genezing bij ziektes zoals kanker

Trajecten

In een traject van 6 sessies leer je jezelf optimaal en snel in hartcoherentie te brengen. Dit vergroot je veerkracht en vergroot de balans in je lichaam en geest. Samen met coaching is het mogelijk om met behulp van hartcoherentie oude, onopgeloste emoties op te ruimen waardoor je opgeruimd en rustig door het leven kunt gaan.

De ervaring van mijn klanten is dat ze er rustiger en vreedzamer van worden, helderder in het hoofd en moeiteloos door het leven gaan.

Ik adviseer een combinatie van hartcoherent ademen en Transformational Breath® voor mijn klanten met kanker.

Neem contact met mij op als je graag wilt ervaren wat deze ademtechniek je kan brengen en om te bespreken wat het beste voor jou is. Je ontvangt een eerste kennismakingssessie voor de helft van de prijs.

Blijf geïnspireerd

Adem diep, lach voluit

In dit boek vertelt Judith Kravitz over Transformational Breath.

Energiek met Kanker

Els heeft een VIP traject bij Altractive gevolgd. Ze vertelt in een video over haar ervaringen.

Inspiratie: Licht Links

Een pagina vol inspirerende activiteiten, blogs en video’s met de grote meesters om jou op te tillen.