Lachyoga

“Zien lachen, doet lachen” gaat het gezegde. Zo is het ook werkelijk. Geef toe, als je deze foto ziet, krullen je mondhoeken dan niet ook omhoog?

Onbetaalbaar geschenk

Het geschenk van de lach is onbetaalbaar. Op het moment dat je een ander ziet lachen, zorgen je spiegelneuronen ervoor dat je ongewild ook mee gaat lachen. De gezondheidsvoordelen zijn legio.

Gezondheidsvoordelen

• Lachen ontspant de spieren en zorgt voor een grotere bloedtoevoer naar de extremiteiten en alle spieren in het lichaam;
• Lachen reduceert het niveau van de stresshormonen adrenaline en cortisol;
• Lachen helpt om de hoeveelheden afweerstoffen in het bloed (immunoglobuline A) te verhogen en het aantal Natural Killer Cells (NK-cells) te vergroten;
• Lachen verhoogt de aanmaak van endorfine, een hormoon dat pijn reduceert en lustverhogend werkt;
• Bij lachen wordt serotonine en dopamine aangemaakt, welke als antidepressiva in het lichaam werken;
• Lachen verbetert de longcapaciteit en verhoogt het zuurstofgehalte in het bloed, het is dus een goede aerobics oefening.

Lachyoga

Lachyoga is een techniek die in 1995 is ontworpen door Dr. Madan Kataria, een arts uit Bombay (India). Hij kwam op het idee door een artikel dat hij moest schrijven voor een tijdschrift. Het artikel ging over de gezondheidsvoordelen van het lachen. Dit intrigeerde hem zo dat hij het is gaan uitproberen met een groep mensen op een ochtend in het park.

De techniek is sindsdien uitgegroeid tot een vrolijke oefentechniek waarbij korte lach- en ademoefeningen afgewisseld worden, hetgeen een dynamisch geheel creëert. Het lachen gebeurt steeds in een groep waarbij men oogcontact met elkaar maakt. Humor is hiervoor niet nodig. Het is met name de bedoeling om weer contact te maken met onze kinderlijke speelsheid en daardoor ons hart te open.

Dr. Katari heeft zich tot doel gesteld om de wereld te verbeteren door zoveel mogelijk mensen met de lach te bewegen. Want zeg nou zelf, hoe lang blijf je boos op iemand als je aan het lachen wordt gemaakt?

Echt en nep lachen

Als we lachen (zelfs als we alleen maar glimlachen) maken onze hersenen hormonen vrij die ons gelukkig doen voelen: endorfine, serotonine en dopamine… de zogenaamde gelukshormonen.

En nu komt het interessante nieuws: het lichaam weet het verschil niet tussen echt lachen en ‘doen alsof’. Zodra je je mondhoeken al omhoog krult, komen de hormonen al vrij, of je je nou vrolijk voelt of niet. Is dat niet wonderbaarlijk?

In sommige landen wordt lachtherapie daarom met goed resultaat toegepast bij de behandeling van depressiviteit.

Je kan dus heel goed je lichaam voor de gek houden door te doen alsof. We beginnen dus gewoon met het doen van de oefeningen en snel genoeg kom je daardoor bij je eigen, spontane lach. Maar zelfs als dat niet gebeurt, heb je nog steeds alle gezondheidseffecten van het lachen.

Lachen is gezond!

Met de lachbeweging komt het middenrif op gang, waardoor je een verhoogde hoeveelheid zuurstof in je lichaam krijgt. Tevens worden de interne organen stevig gemasseerd waardoor je maag-darmsysteem goed doorbloed wordt en de circulatie van je lymfesysteem versterkt wordt.

Je hart gaat harder werken, waardoor je tegelijk een goede work-out krijgt.

Het is niet voor niets dat de Chinezen een gezegde hebben dat zegt dat elke glimlach je leven met een minuut verlengt.

Laughter Yoga, zoals het officieel heet, is inmiddels snel groeiend in de wereld. Er wordt momenteel in ruim 100 landen in talloze lachclubs op deze manier gelachen.
Om meer te weten te komen over Laughter Yoga kun je terecht op de website van
Dr. Kataria: www.laughteryoga.org

Wist je dat:

• lachen stress vermindert en het immuunsysteem versterkt?
• lachen het zuurstofgehalte in je bloed verhoogt waardoor je slimmer wordt?
• je door te lachen minder rimpels krijgt?
• 1 minuut voluit lachen gelijk staat aan 10 minuten oefenen op een roeimachine of 10 minuten joggen?
• je met 10 minuten lachen meer calorieën verbrandt dan met 10 minuten fietsen?
• 20 minuten voluit lachen gelijk staat aan een volledige body
work-out?
• lachen leidt tot een hogere emotionele intelligentie?
• lachen ontspant?
• lachen het verouderingsproces vertraagt?
• lachen wordt ingezet als behandeling van depressie?

Lachworkshops

Momenteel geef ik voornamelijk lachworkshops op verzoek. Dit kan zijn voor een
team- building, bedrijfsuitje, feest of vrijgezellenfeest. Online workshops zijn ook mogelijk. Ik overleg graag met je over de mogelijkheden.
Ik heb onder andere voor grote bedrijven zoals Nutricia, de Nederlandse overheid en het UMCU succesvolle workshops gegeven. Mensen ervaren de workshops als openend, verbindend en stress reducerend. Teams werken daarna beter samen en raken meer gemotiveerd over het werk.

Neem contact met me op via info@altractive.nl of telefonisch op 06-237 46 567.

Of wellicht mag ik je binnenkort eens uitnodigen om te komen lachen bij een van de vele lachclubs die er in Nederland te vinden zijn?
Meer informatie is te vinden op: website www.NederlandLacht.nl of www.lachclubamsterdam.nl.

Ook kan je meedoen met de lachclub op Skype. Meld je aan via Skype bij “laughterclub”.

Tot lachs?!

Ervaringen lachyoga

Gevoeld hoe fijn en makkelijk lachen is. Het doorgeven en met elkaar lachen is het leukste wat er is. Concrete aanpak em blijheid te verspreiden. Ook is er aandacht voor het opzetten van workshops.
Mathilde, werkstressbegeleider, 53 jaar

Dit is een makkelijke manier om te lachen met mezelf en anderen. Door het lachen was ik uit mijn denken. Het lachen ging veel makkelijker dan ik gewend ben en gedacht had. Ik heb geluk en verdriet gevoeld. Ontzettend leuk dat jullie het met zijn tweeën deden, ik vond jullie allebei SUPER! 🙂
Hanneke Bleijenberg, begeleidster verstandelijk gehandicapten, 52 jaar

Ik heb geleerd met mijn lach situaties anders te benaderen, te hanteren en ermee om te gaan. Het verlicht en zorgt ervoor dat je daarmee zaken die zich voordoen meer accepteert.
Anoniem

Ik heb meer ruimte in mijn hart en longen. Ik heb een blij en gelukkig gevoel. Ik voel me verbonden. Ik heb enorm genoten, GROTE dank!
Anoniem

“Het team heeft enorm van haar workshop genoten!

“Als een hyperdruk clinical operations team met een echte behoefte aan wat goede vibes, hebben we Nadja in een team-meeting uitgenodigd om ons in een lachyogasessie te begeleiden, gevolgd door een ademsessie. Nadja heeft ons niet teleurgesteld en het team heeft enorm van haar workshop genoten! Als resultaat heeft het team geleerd om regelmatig een stap terug te nemen, te ademen en hun energieën opnieuw te focussen. Nadja heeft ons ook een aantal handige apps getipt om dit proces te ondersteunen. Hartelijk dank, Nadja!”
Loraine Parker, Project Manager Julius Center UMCU

Mijn missie

In mijn werk en leven combineer ik de traditionele geneeskunde met holistische technieken, zowel in mijn rol van arts als van naaste van kankerpatiënten. Mijn opleidingen en mijn ervaringen hebben mijn visie op ziekte en heling gevormd. Mijn missie is om (kanker)patiënten en hun familie optimaal te ondersteunen en begeleiden, met technieken die werken op alle lagen van het zijn als mens. Ik maak graag kennis met je.

Blijf geïnspireerd

Adem diep, lach voluit

In dit boek vertelt Judith Kravitz over Transformational Breath.

Energiek met Kanker

Els heeft een VIP traject bij Altractive gevolgd. Ze vertelt in een video over haar ervaringen.

Inspiratie: Licht Links

Een pagina vol inspirerende activiteiten, blogs en video’s met de grote meesters om jou op te tillen.