Lachyoga

DSCN5189

 

 

 

 

 

 

 

 

 

” Zien lachen doet lachen” gaat het gezegde. Zo is het ook werkelijk. Geef toe, als je deze foto ziet, krullen je mondhoeken dan niet ook omhoog?

Het geschenk van de lach is onbetaalbaar. Op het moment dat je een ander ziet lachen, zorgen je spiegelneuronen ervoor dat je ongewild ook mee gaat lachen. De gezondheidsvoordelen zijn legio:

 • Lachen ontspant de spieren en zorgt voor een grotere bloedtoevoer naar de extremiteiten en alle spieren in het lichaam;
 • Lachen reduceert het niveau van de stresshormonen adrenaline en cortisol;
 • Lachen helpt om de hoeveelheden afweerstoffen in het bloed (immunoglobuline A) te verhogen en het aantal Natural Killer Cells (NK-cells) te vergroten;
 • Lachen verhoogt de aanmaak van endorfine, een hormoon dat pijn reduceert en lustverhogend werkt;
 • Bij lachen wordt serotonine en dopamine aangemaakt, welke als antidepressiva in het lichaam werken;
 • Lachen verbetert de longcapaciteit en verhoogt het zuurstofgehalte in het bloed, het is dus een goede aerobics oefening.

Lachyoga

Lachyoga is een techniek die in 1995 is ontworpen door Dr. Madan Kataria, een arts uit Bombay. Hij kwam op het idee door een artikel dat hij moest schrijven voor een tijdschrift. Het artikel ging over de gezondheidsvoordelen van het lachen. Dit intrigeerde hem zo dat hij het is gaan uitproberen met een groep mensen op een ochtend in het park.

De techniek is sindsdien uitgegroeid tot een vrolijke oefentechniek waarbij korte lach- en ademoefeningen afgewisseld worden, hetgeen een dynamisch geheel creeert. Het lachen gebeurt steeds in een groep waarbij men oogcontact met elkaar maakt. Humor is hiervoor niet nodig. Het is met name de bedoeling om weer contact te maken met onze kinderlijke speelsheid en daardoor ons hart te open.

Dokter Katari heeft zich tot doel gesteld om de wereld te verbeteren door zo veel mogelijk mensen met de lach te bewegen. Want zeg nou zelf, hoe lang blijf je boos op iemand als je aan het lachenwordt gemaakt?

Het lichaam weet het verschil niet tussen echt en nep lachen
Als we lachen (zelfs als we alleen maar glimlachen) maken onze hersenen hormonen vrij die ons gelukkig doen voelen: endorfinen, serotonine en dopamine…de zogenaamde gelukshormonen. En nu komt het interessante nieuws: het lichaam weet het verschil niet tussen echt lachen en ‘doen alsof’. Zodra je je mondhoeken al omhoog krult, komen de hormonen al vrij, of je je nou vrolijk voelt of niet. Is dat niet wonderbaarlijk?
In sommige landen wordt lachtherapie daarom met goed resultaat toegepast bij de behandeling van depressiviteit.

Je kan dus heel goed je lichaam voor de gek houden door te doen alsof. We beginnen dus gewoon met het doen van de oefeningen en snel genoeg kom je daardoor bij je eigen, spontane lach. Maar zelfs als dat niet gebeurd, heb je nog steeds alle gezondheidseffecten van het lachen.

Lachen is gezond!

Met de lachbeweging komt  het middenrif op gang, waardoor je een verhoogde hoeveelheid zuurstof in je lichaam krijgt. Tevens worden de interne organen stevig gemasseerd waardoor je maag-darmsysteem goed doorbloed wordt en de circulatie van je lymfesysteem versterkt wordt.

Je hart gaat harder werken, waardoor je tegelijk een goede work-out krijgt.

Wist je dat:

 • lachen stress vermindert en het immuunsysteem versterkt?
 • lachen het zuurstofgehalte in je bloed verhoogt waardoor je slimmer wordt?
 • je door te lachen minder rimpels krijgt?
 • 1 minuut voluit lachen gelijk staat met 10 minuten oefenen op een roeimachine of 10 minuten joggen?
 • je met 10 minuten lachen meer calorieën verbrandt dan met 10 minuten fietsen?
 • 20 minuten voluit lachen gelijk staat aan een volledige body work-out?
 • lachen  leidt tot een hogere emotionele intelligentie?
 • lachen ontspant?
 • lachen het verouderingsproces vertraagt?
 • lachen wordt ingezet als behandeling voor depressie?

Het is niet voor niets dat de Chinezen een gezegde hebben die zegt dat elke glimlach je leven met een minuut verlengt.

Laughter yoga, zoals het officieel heet is inmiddels snel groeiende in de wereld. Er wordt momenteel in ruim 100 landen in talloze lachclubs op deze manier gelachen.
Om meer te weten te komen over Laughter Yoga kan je terecht bij de site van Dr.Kataria: www.laughteryoga.com

Lachworkshops

Geplande lachworkshops die ik geef staan in de agenda.
Het is ook mogelijk om voor een speciale gelegenheid (vrijgezellenfeest, bedrijfsuitje, feestjes) een lachworkshop te regelen. Ik overleg graag met je over de  mogelijkheden.
Ik heb onder andere voor grote bedrijven zoals Nutricia en het UMCU succesvolle workshops gegeven. Mensen ervaren de workshops als openend, verbindend, en stress reducerend. Teams werken daarna beter samen en raken meer gemotiveerd over het werk.

Neem contact met me op via info@altractive.nl of telefonisch op 06-237 46 567.

Of wellicht mag ik je binnenkort eens uitnodigen om te komen lachen bij een van de vele lachclubs die er in Nederland te vinden zijn?
Meer informatie is te vinden op: www.lachclubamsterdam.nl of www.lachmetmats.nl

Ook kan je meedoen met de lachclub op Skype en meld je aan via skype bij “laughterclub”.

Tot lachs?!

Ervaringen
“Als een hyperdruk clinical operations team met een echte behoefte aan wat goede vibes, hebben we Nadja in een teammeeting uitgenodigd om ons in een lachyogasessie te begeleiden, gevolgd door een ademsessie. Nadja heeft ons niet teleurgesteld en het team heeft enorm van haar workshop genoten! Als resultaat heeft het team geleerd om regelmatig een stap terug te nemen, te ademen en hun energieën opnieuw te focussen. Nadja heeft ons ook een aantal handige apps getipt om dit proces te ondersteunen. Hartelijk dank, Nadja!” – Loraine Parker, Project Manager Julius Center UMCU

terug naar agenda

Share