Homeopathie

De lange termijn voordelen van homeopathie zijn dat het niet alleen de aanwezige symptomen behandelt,
maar het de interne orde op het diepste niveau herstelt en daarbij een langdurige genezing geeft.
– George Vithoulkas

"

Homeopathie

Ik heb mijn opleiding tot homeopathisch arts gevolgd bij de landelijke opleiding voor homeopathische artsen vanuit de Homeopathie Stichting (HS) en de Vlaamse Studiegroep voor Unitaire Homeopathie (VSU)

Homeopathie is een geneeskundige benadering die gericht is op het verbeteren van de gezondheid van de mens door te kijken naar de gehele mens, niet alleen een aantal symptomen.
De behandeling bestaat uit toediening van homeopathische geneesmiddelen, die sterk verdunde substanties in zich dragen. Op geleide van de bestaande symptomen wordt een middel voorgeschreven dat een vergelijkbaar beeld geeft als dit middel bij een gezond persoon wordt toegediend.
Deze holistische manier van behandelen neemt dus alle elementen van een mens in ogenschouw. Daardoor is het mogelijk om niet alleen lichamelijke klachten te behandelen, maar ook mentale en emotionele zaken weer terug in balans te brengen.

 

Minstens net zo lang bekend

Homeopathie werkt heel anders dan de reguliere geneeskunde. Beide theorieën zijn vanuit dezelfde tijd afkomstig uit Griekenland en dus even lang bekend. Wij hebben hier in het westen voor de theorie gekozen die wij nu reguliere geneeskunde noemen. Homeopathie is echter minstens net zo lang bekend, alleen zit deze door die keuze dus in de complementaire hoek. Er zijn veel wetenschappelijke studies uitgevoerd met de homeopathie en deze is ontegenzeglijk werkzaam gebleken. Dit is ook een van de redenen waarom de verzekeringen homeopathie als een van de eerste complementaire therapieën in het vergoedingenpakket hebben opgenomen en nog steeds doen. Homeopathie is dus niets nieuws en geen modebeeld. Het is een degelijke methode die haar sporen heeft verdiend.

Een andere invalshoek

Reguliere geneeskunde

In de reguliere geneeskunde gaat men te werk door het tegenovergestelde aan te bieden van wat er bij de ziekte aan de hand is: bij een tekort aan schildklier hormoon geven we schildklier hormoon, bij een te veel aan schildklierhormoon halen we een stuk van de schildklier weg of maken we een deel ervan onwerkzaam. Bij een te hoge bloeddruk breng je d.m.v. medicatie de bloeddruk omlaag, etc.
In een analogie is dit te vergelijken met een bokswedstrijd: slaat iemand mij, dan sla ik terug.
De reguliere geneeskunde werkt daarbij vooral alleen op het lichaam.

 

Homeopathie

De homeopathie werkt anders. Het werkt niet direct op het lichamelijke vlak in en werkt holistisch, dit betekent, een homeopaat kijkt naar de hele mens. Vanuit de homeopathie erkennen we dat het lichaam een eigen helende kracht bezit die er altijd is en continu werkzaam is voor ons. Denk aan de snee die vanzelf heelt, de blauwe plek die als vanzelf verdwijnt en de griep die in principe als vanzelf oplost. Er is dus een kracht in het lichaam aan het werk die als een organiserend principe regelt wat er nodig is voor het lichaam om steeds weer terug in balans te komen. Deze zelfhelende kracht stuurt het immuunsysteem aan, stuurt de cellen de juiste richting op, laat de juiste hormonen afscheiden, etc.
Als er ziekte is, dan is er iets belangrijks uit balans in je lichaam en geest.
Een homeopathisch middel werkt in op het vlak van de energie. Het is net als een bal op de pooltafel. Je geeft een impuls en het geheel komt in beweging. We geven dus een energetische impuls in het lichaam, waardoor het lichaam van binnen in beweging komt. We helpen zo het lichaam om haar eigen helende kracht te versterken en optimaal te gebruiken.  Afhankelijk van hoe je de poolbal afspeelt, komen er verschillende ballen in beweging. Zo werken de verschillende middelen van de homeopathie, ze komen ieder net vanuit een andere hoek.
Op www.homeopathie.nl vindt je veel meer uitleg over wat homeopathie precies is, vele interessante filmpjes en ook zelfs een gratis e-learing over homeopathie!

 

Hoe werkt het dan? 

Bij de homeopathie werken we met verdunde middelen. Hierdoor creëren we de mogelijkheid om op de verschillende niveaus van de mens in te werken.

We weten inmiddels dat water een informatiedrager is (zie het werk van Dr. Masaru Emoto). Door een stukje plant, steen, mineraal, ijzer, dier of wat dan ook in water op te lossen en deze te schudden en dan weer meerdere malen te verdunnen, blijven we met een vloeistof over die wel de energie/informatie van de plant, steen, mineraal nog bezit, maar waar het originele stofje niet meer in zit. Deze informatie wordt op suikerkorreltjes overgedragen en zo door het in de mond op te lossen aan de patiënt gegeven.
De analogie van de homeopathie is net als een oosterse vechtsport: bij een aanval ga je eerst met de beweging mee, om vervolgens de energie van de beweging om te buigen naar een richting die voor jou gunstig is.

Zo bereiken we dus op een heel andere manier een genezingseffect dan de reguliere geneeskunde doet. We erkennen de staat van het lichaam als het effect van je algehele energie, in plaats van de oorzaak van je ziekten. We werken daarom in op het vlak van de oorzaak: de onderliggende energie die wordt opgemaakt door het geheel van jouw levenservaringen en de manier waarop je daarmee omgaat.

Heling op diepere lagen

Een patiënt is volgens de homeopathie pas echt genezen, als ALLE klachten zijn verdwenen. We nemen dus geen genoegen met bijwerkingen. 
Homeopatische middelen hebben nauwelijks bijwerkingen. Het werkt wel of het werkt niet. Dat zijn doorgaans de twee opties. Als het wel werkt, maar niet sterk genoeg, dan hebben we verschillende potenties (sterktes) van hetzelfde middel om het optimale resultaat te bereiken. 

Deze benadering charmeert mij. Hoe veel bijwerkingen worden er in de reguliere geneeskunde niet behandeld met nog een medicijn? Zo verzamelen mensen soms in de loop van hun leven een verzameling medicijnen waar je u tegen zegt. Dit vertelt mij dat er niets aan de oorzaak is gedaan, immers, als we de medicijnen weg zouden laten, dan keren de oude klachten gewoon weer terug.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben heel blij dat deze mogelijkheden bestaan. In acute situaties is het soms zeer behulpzaam om direct te kunnen ingrijpen. En zeg nou zelf, is het niet fijn om onder verdoving geopereerd te kunnen worden? 
Daarentegen vind ik de reguliere geneeskunde niet bijzonder sterk als het gaat om chronische klachten. Het behandelen van de symptomen biedt namelijk geen oplossing. Met behulp van de homeopathie gaan we op zoek naar wat er op een diepere laag uit balans is geraakt waardoor je lichaam deze symptomen is gaan uiten. We gebruiken de symptomen dus als leidraad om de oorspronkelijke disbalans op te sporen en het lichaam de gebruiksaanwijzing te geven die het nodig heeft om de boel weer recht te trekken. 
Zoals ieder chronisch proces tijd nodig heeft gehad om te ontwikkelen, mag de heling ook haar natuurlijke tijd nemen. Het is belangrijk om geduld te hebben met jezelf en je lichaam, die soms als een Titanic van koers moet veranderen. Ik denk dat deze rustige manier van heling mooi is en het lichaam eer aan doet, omdat het rekening houdt met het natuurlijke ritme van je lichaam. 

Homeopathie bij kanker

Omdat de homeopathie niet direct via stoffen op het lichaam ingrijpt, kunnen homeopathische middelen heel goed worden gecombineerd met kankerbehandelingen. De homeopathie stoort de chemotherapie of immunotherapie niet. Ook kan homeopathie een krachtige ondersteuning bieden bij het ondergaan van operaties of radiotherapie. Met behulp van homeopathie ondersteunen we je lichaam als je deze soms zéér ingrijpende behandelingen moet ondergaan. We maken het daardoor mogelijk om de behandelingen langer te verdragen, zodat je het beste kunt halen uit de reguliere behandelingen.

Er is een internist-oncoloog die in het Universitair Ziekenhuis van Straatsburg een kliniek heeft geopend om mensen met stadium 4 kanker te ondersteunen in het ondergaan van hun ingrijpende behandelingen. Hij had namelijk ervaren dat mensen moesten minderen of stoppen met de behandelingen omdat ze te zwaar werden voor hun zieke lichaam. Momenteel is hij zo succesvol in het ondersteunen van deze patiënten dat oncologen uit de omgeving hun ziekste patiënten via de ambulance naar zijn kliniek sturen om deze belangrijke ondersteuning te ontvangen. Zijn naam is Dokter Jean-Lionel Bagot en hij is wereldberoemd om zijn homeopathische ondersteuning van kankerpatiënten. Ik neem zijn behandelmethoden mee in mijn behandeling van de mensen met kanker die bij mij onder begeleiding komen.
Homeopathie is dus een mogelijke toevoeging aan je ademsessies. De combinatie ervaar ik als zeer krachtig!

De voordelen van de homeopathie

De voordelen van een homeopatische behandeling zijn:

• een holistische benadering – de hele mens in beeld
• volledig natuurlijke manier van heling
• het zelfhelingsvermogen van je lichaam aanspreken
• onbegrepen klachten kunnen soms heel effectief behandeld worden
• verbetering ook op mentaal of emotioneel niveau
• geen lastige bijwerkingen
• effectieve ondersteuning bij kanker en kankerbehandelingen

Consulten

Ik werk in het Homeopatisch Artsencentrum Utrecht, de homeopathische polikliniek van Jan Scholten, kopstuk en voorloper in de homeopathie wereldwijd. Dit is een unieke plek om omringd door vele kopstukken in het veld te mogen werken en leren. 

Maak een afspraak bij het centrum als je interesse alleen bij de homeopathie ligt.
Lijkt het je echter wat om deze therapievorm te combineren met ademwerk? Neem dan contact op met mij via de email om een kennismakingsafspraak te maken. Je betaalt maar 50% van de sessieprijs voor een eerste kennismakingssessie.

Blijf geïnspireerd

Adem diep, lach voluit

In dit boek vertelt Judith Kravitz over Transformational Breath.

Energiek met Kanker

Els heeft een VIP traject bij Altractive gevolgd. Ze vertelt in een video over haar ervaringen.

Inspiratie: Licht Links

Een pagina vol inspirerende activiteiten, blogs en video’s met de grote meesters om jou op te tillen.