En alweer is er bijna een jaar voorbij. “Time flies when you’re having fun”, zeggen ze in het Engels.
Tja, ik kan niet zeggen dat dit nou het leukste jaar ooit was. En tóch is het voorbij gevlogen!
Is dat misschien het resultaat van de vorderende jaren? Ik weet het niet.

Licht
Het aller, aller, allerbelangrijkste in deze tijd is om te focussen op het licht. Licht, licht, licht.

Degenen van ons die niet gevangen zitten in de collectieve angst, mogen zo veel en zo vaak mogelijk het licht opzoeken.
Hoe je dit ook doet, alles is goed: dansen, lachen, zingen, mediteren, yoga, wandelingen met je hond, je kat knuffelen, je konijn aaien, je partner en/of vrienden lekker knuffelen…..het maakt allemaal niet uit. Zodra je in vreugde, dankbaarheid of blijheid bent, ben je licht! Dat is je taak hier op aarde nu. Niets meer, niets minder.

Om je te inspireren, deel hier een gedicht, waar ik erg van hou.

Kerstkadootje
Vanuit huis ben ik half Tsjechisch, en dat heeft zijn weerspiegeling gekregen in mijn opvoeding. Onder andere is Kerstavond (vanavond dus) een belangrijk moment waarop we een traditionele maaltijd eten en iedereen die verlegen is om een maaltijd kan aanbellen. Van oorsprong was dit bedoeld voor reizigers of zwervers die geen thuis hadden op kerstavond. Thuis dekten we op kerstavond altijd een bord extra. Als kind was ik altijd reuze nieuwsgierig of er iemand zou aanbellen en wie dat dan zou blijken te zijn. Helaas belde er nooit iemand aan.

Hedendaags krijgt het voor mij de invulling dat mensen die alleen zijn niet alleen hoeven te zijn met de kerst. Er zijn zo veel mensen alleen met de kerst. Ik heb me hier altijd over verbaasd in Nederland. Hoezo laat je iemand alleen zitten met de kerst? Zijn we werkelijk zó geabsorbeerd met onszelf, dat we het oog op de ander volledig verliezen? In wat voor ijzige maatschappij leven we tegenwoordig? Op mijn reizen over de wereld heb ik nog nooit zoiets meegemaakt. Het maakte niet uit waar ik was, altijd werd er naar ons uitgekeken en de wildste onbekenden openden hun deuren voor mij/ons. Hartverwarmend.
Ik vind het dus een heel mooie traditie om de deur open te zetten voor diegenen die het nodig hebben en steevast staat er bij mij op kerstavond een bord extra op tafel.
Daarnaast was de kerst de tijd waarop wij kadootjes kregen in plaats van met Sinterklaas. Op 2e kerstdag spoedden wij ons altijd de trap af om te kijken wat de kerstman allemaal onder de kerstboom had gelegd. Dus om in die traditie voort te borduren, geef ik jou graag hierbij spreekwoordelijk een kadootje voor onder jouw kerstboom. Je mág hem ook eerder uitpakken, je hoeft niet tot tweede kerstdag te wachten! 😉

Om je te ondersteunen om in je eigen energie te baden, heb ik een meditatieve methode opgenomen om je aura en lichaam te reinigen van energieën van anderen en om jezelf weer helemaal op te vullen met je eigen licht. Een heerlijke meditatie die je niet alleen maar hoeft uit te voeren als er iets moeilijks gebeurt, maar ook lekker iedere dag kunt doen: om je dag mee te beginnen, of juist na je werk om weer helemaal in je eigen energie terug te keren, of vlak voor het slapen voor een rustige nacht.
Zie maar hoe je het doet. Zodra je het kneepje te pakken hebt, doe je er maar een paar minuutjes over. Ik wens dat het een gewoonte voor je mag worden waar je veel profijt van hebt!