Zuurstoftekort in tumorcellen draagt bij aan groei van kanker

Een artikel met zeer interessante inhoud landde gisteren in mijn inbox.  Sinds de herstart van mijn carrière als arts in de farmaceutische industrie (2001), heb ik mij beroepsmatig met grote interesse beziggehouden met de ontwikkeling van nieuwe kankermedicijnen. Informatie die mijn passie (het ademen) verbindt met mijn werk als arts interesseert mij altijd ogenblikkelijk.

Toen ik in 2005 Judith Kravitz hoorde vertellen over haar start met Transformational Breath zat ik als deelnemer in de zaal van het ademseminar die door haar geleid werd. Mijn interesse werd als arts direct gewekt. Zij vertelde dat haar eigen keelkanker genas na een aantal maanden intensieve ademsessies en verandering van haar voedingspatroon.
Het verhaal klonk mij toen als nogal fantastisch in de oren, maar als rasechte wetenschapper hoor je een open mind te hebben. Ik wilde daar dus meer over begrijpen. Het idee dat een verhoogd zuurstofgehalte de kanker heeft laten weggaan prikkelde mij.

In 2011, na mijn wereldreis, had ik eindelijk de rust en de tijd om de literatuur eens goed te doorgronden. Ik viel bijna van mijn stoel toen ik zag hoe veel onderzoek er al bestond over de voordelen van dieper ademhalen, ademhalingstherapie, etc. Sommige onderzoeken stamden al vanuit de jaren 70 of nog daarvoor. Ik begreep toen niet (en nu nog niet) waarom we hier als artsen niet meer over leren tijdens onze studie?

Wetenschappelijk onderzoek naar zuurstof bij kanker

Gegeven, alternatief gericht onderzoek is niet altijd van de beste kwaliteit. Er is vaak te weinig geld, waardoor er in te kleine patiëntenaantallen onderzoek wordt gedaan. Desalniettemin vond ik in de enorme berg van artikelen ook een flink aantal zeer degelijk uitgevoerde onderzoeken die zeker niet genegeerd kunnen worden.

Sterker nog, er blijkt een man, Otto Warburg, al in 1931 (!) een Nobelprijs in de geneeskunde te hebben gewonnen op onderzoek waarin hij liet zien dat de belangrijkste voorwaarde voor de ontwikkeling van kanker een gebrek aan zuurstof in de cellen is.

“Cancer has only one prime cause. It is the replacement of normal oxygen respiration of the body’s cells by an anaerobic cell respiration.”

Kennis over kanker is in de laatste decennia sterk toegenomen, mede door de toegenomen interesse van de farmaceutische industrie die hoogwaardig en degelijk onderzoek ondersteunen. Wat we weten is het volgende: de cellen die tot een kankergezwel uitgroeien onderscheiden zich op meerdere manieren van gezonde cellen. Zij ontwikkelen bijvoorbeeld mechanismen die een langere overleving, een snellere delingssnelheid en een verminderde natuurlijke celdood toestaan. Het is met name van belang dat ze zich zo aangepast hebben dat ze zich – in tegenstelling tot de normale cel – in een zuurstofarme omgeving kunnen handhaven. Onderzoek uit 2004 met een nieuw medicament laat zien dat zodra de vaatnieuwvorming in de omgeving van de tumor in kwaliteit verbetert en de natuurlijke drukgradiënt tussen de voedende vaten en het weefsel wordt hersteld, de tumoren kleiner worden en de chemotherapie beter in het weefsel kan doordringen.1 Dit is in tegenstelling tot wat er normaal in een tumor gebeurt: nieuwe vaten die de tumoren aanmaken zijn van slechte kwaliteit en lekken vocht in de ruimte tussen de cellen, waardoor de cellen niet meer kunnen ‘ademen’. Dit is een manier van de kankercellen om zich tegen invloeden van buitenaf te beschermen.De tumor houdt zichzelf als het ware kunstmatig in een zuurstofarme omgeving om zo ongestoord verder te kunnen groeien.

Kanker en adem

Door het verhogen van het zuurstofniveau in het lichaam en een verbeterde lymfedrainage kan d.m.v. de ademhaling de aangeboden zuurstof beter doordringen tot in de kern van de tumor. Volgens onderzoeken van Otto Warburg sterven kankercellen dan af.

Oud onderzoek wordt door de wetenschap vaak weinig gewaardeerd, aangezien er altijd sprake is van voortschrijdend inzicht. Artsen zullen daarom hun beslissingen altijd baseren op het meest recente onderzoek (mits van goede kwaliteit).

Verder is  in een onderzoek bij vrouwen met gynaecologische kankers die chemotherapie ondergingen aangetoond dat een diafragmatische ademhaling ‘spanningsangst’ en vermoeidheidsklachten verminderde 2 .

Cohen en collega’s vonden in 2011 3  dat een middenrifademhaling de preoperatieve stemmingsstoornissen verlaagt en  de immuunfunctie van kankerpatiënten na chirurgie verbeterde.

Ik wist dit al jaren, maar durfde het niet zo stellig te zeggen. Het is namelijk nogal wat als je aangeeft een mogelijke methode te bezitten die kankerpatienten kan helpen. Als arts zocht ik naar meer bewijs.

Het verhaal van Judith werd met deze kennis wel steeds plausibeler. Als we de toegenomen lymfedrainage mee in ogenschouw nemen die ook teweeg wordt gebracht door Transformational Breath, vormt dit samen een zeer aannemelijke theorie voor de vele gevallen van verbetering die gezien zijn bij kankerpatiënten. In mijn praktijk heb ik een aantal patienten mogen begeleiden die lieten zien dat zij veel minder bijwerkingen hadden van de therapie zonder dat het de werkzaamheid verminderde.

Recent bewijs

In Belgie is er recent onderzoek gedaan naar de functie van kankercellen en hoe zij reageren op zuurstof. Het blijkt dat minstens de helft van de kankertypen die onderzocht werden, een systeem hebben ontwikkeld waardoor ze harder groeien als er minder zuurstof aanwezig is.

Door mijn werk met nieuwe medicijnen die de bloedtoevoer naar kankercellen regelen, was ik al eerder op een artikel gestoten die iets dergelijks suggereerde. Nu is er bewijs geleverd dat kankercellen sterven bij het verbeteren van de bloedtoevoer naar de tumor.

Oké, het onderzoek is alleen nog in cellen en muizen uitgevoerd en dat zijn natuurlijk geen mensen. Dit betekent dat er nog een lange weg te gaan is voordat we weten hoe het in een mens zal werkt. Het geeft mij echter een heel goed gevoel om te weten dat de theorie die ik een paar jaar geleden al vormde steeds verder onderbouwt wordt door bewijs waar ook de reguliere artsen in zullen geloven.


Ik ben heel verheugd over deze nieuwe resultaten en pleit voor meer onderzoek naar de effecten van ademtherapie bij kanker, zodat wat ik uit ervaring weet, ook in de reguliere geneeskunde zal worden geaccepteerd.

Klik hier om een gemakkelijk leesbaar artikel te lezen.

En hier is nog een makkelijk leesbaar artikel.

 

Klik hier om het originele artikel in Nature te bekijken.

Referenties:

  1. Tong RT, Boucher Y, Kozin SV, Winkler F, Hicklin DJ, Jain RK. Vascular normalization by vascular endothelial growth factor receptor 2 blockade induces a pressure gradient across the vasculature and improves drug penetration in tumors.Cancer Res. 2004 Jun 1;64(11):3731-6
  2. Hayama, Y. & Inoue, T. 2012. The effects of deep breathing on ‘tension-anxiety’ and fatigue in cancer patients undergoing adjuvant chemotherapy. Complement Ther.Clin Pract., 18, (2) 94-98
  3. Cohen, L. et al 2011. Presurgical stress management improves postoperative immune function in men with prostate cancer undergoing radical prostatectomy. Psychosom.Med., 73, (3) 218-225
Share

Laat wat van je horen

*