Trauma’s uit Afrika

Deel 2 reisverslag India – Goa, 11-15 jan

 

Ik geloof dat ik tot op heden niet in de gaten had hoezeer mijn ervaringen in Afrika er in gehakt zijn. Mijn wereldreis begon in 2006 met een bezoek aan Oost-Afrika waar we in het armste gedeelte van Tanzania begonnen zijn met vrijwilligerswerk. Daarna zijn we doorgereisd. Helemaal naïef in het backpacken, begrepen we later pas van andere reizigers dat we met de grootste uitdaging ter wereld waren begonnen. Afrika is ruw, arm, je bent volledig op jezelf aangewezen. Ik was 5 keer ziek, alle keren bleek het potentieel levensbedreigend (3 x malaria, 1x voedselvergiftiging en 1 x een bacterie in mijn bloed). Wisten wij veel….. Alles hierna zou moeten meevallen, en dat blijkt ook zo.

15 16

 

 

 

 

 

Het is pas hier, als ik zo tot rust kom, dat ik begrijp hoe traumatisch mijn ervaringen eigenlijk voor mij waren en dat ik deze nu eindelijk aan het verwerken ben. Overal waar ik naar een derde wereld land ga, ben ik onderhuids bang dat het weer een Afrika-ervaring gaat zijn.

Terwijl ik een ochtend in mijn Indiase kamer op mijn bed lig en mijn buik voel krampen, gaan mijn gedachten direct naar die keer in Tanzania en hoe ik daar zo ziek was. Mindset is zo’n belangrijke factor in hoe je je leven beleeft! Daar was ik bang, alsmaar bang: bang voor parasieten, bang om ziek te worden. Hygiëne was heel moeilijk te handhaven en het was alsmaar oppassen (het water was gecontamineerd met parasieten, de aarde, het eten kon goed fout zijn als ik niet oppaste, etc). Mijn man dacht er ook zo over en maakte daardoor de angst zo mogelijk nog groter. Het maakte niet uit hoezeer ik probeerde positief te denken, de angst bleef er onder hangen. Heftig was het en inderdaad…ik werd heftig ziek.
Ik merk dat ik er nu heel anders in sta: ik bepaal elke dag dat alles wat ik eet of drink perfect bij mijn systeem past en dat blijkt ook zo.

Kleine rommeltjes in de buik zijn te verwachten en gaan ook weer weg. Niets aan de hand. Reizigersdiarree is een normaal verschijnsel en treed tussen 2-10 dagen van de reis voor. OK, daar houd ik me dan aan. Vandaag ben ik op de 8e dag! J
Alles wat ik in mijn lichaam voel is perfect en er is niets aan de hand! Zelfs mijn voet zal totaal en moeiteloos helen. Ik moet het nu alleen even rustig aan doen.

Goh, wat is het relaxed als ik zo rondloop. Zo veel gemakkelijker en lichter! Angst kan zo’n negatieve stempel drukken op het plezier van het leven. Niet doen dus! Ik ben immers hier om te genieten, nietwaar? Ik beloof mezelf dat ik het lekker rustig aan blijf doen en merk dat hiermee de liefde in mij groeit. Ik merk dat ik dankzij India, mijn trauma’s uit Afrika een voor een uitkleed en transformeer. Wat fijn om dit zo te zien gebeuren.

12 13

 

 

 

 

 

8 9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lachyoga

De mensen die ik op het yogacentrum ontmoet zijn heel vriendelijk, maar het blijft allemaal erg afstandelijk als het gaat om lichamelijk contact. Het gebrek aan knuffels hier begint me op te breken en ik merkte dat ik een paar dagen geleden wenste dat ik ergens naartoe zou kunnen om samen te zijn met mensen die meer zijn zoals ik. Op dat moment herinnerde ik mij dat er over ruim een week in Bangalore een lachyoga teacher training is. In Nederland moest ik er niet aan denken, veel te vermoeiend. Het is echter nu ruim een maand later en ik ben beter uitgeslapen en nu lijkt het me heerlijk! J
Ik heb dus een besluit genomen! Ik ga van 24 t/m 28 januari leren hoe ik andere lachyogabegeleiders kan opleiden. Niet dat ik dat nu direct van plan ben, maar het is altijd leuk om te kunnen en wie weet, misschien is dit wel de start van een nieuwe transformatie.

Bangalore, here I come!

En tot die tijd doe ik het rustig aan tijdens mijn verblijf hier.

10 11

 

 

 

 

 

Laatste nieuws

Ik loop alweer soepel rond. Ik heb wel af en toe nog pijn aan de rechter enkel en voet, maar het lopen is moeiteloos. Ik geniet heerlijk van de laatste 2 dagen van mijn strandvakantie met de yoga en een aantal lieve vrienden die ik hier heb ontmoet. Ik heb twee ademsessies gegeven en een lachyogaworkshop. Het is heerlijk om met zo veel plezier mijn passie te mogen uitoefenen. I am so blessed.

Share

Reacties

 1. Janet van Elten zegt:

  Ha lieve Nadja, wat ontzettend leuk om alles te lezen! Vanuit Nederland een hele dikke knuffel van mij. Geniet maar lekker xxx

 2. Helena Lambrechtsen zegt:

  Ha Nadja,

  Wat schrijf je leuk, boeiend over je ervaringen en belevenissen!!! Je verslag vanuit Egypte deed mij voelen hoezeer ik genoten heb van mijn woestijnreizen, kamelentocht, contact met de bedouienen, slapen in het duizend-sterren-hotel! Dus onder de blote hemel, zooo dicht bij het Grote Geheel en zo nietig voelen tegelijkertijd….
  En nu roep je weer heimwee naar India op, ik kan zo meevoelen met wat je be-leeft. Dank je voor je openheid en levensvreugde!!! Fijn dat je weer zo goed bent opgeknapt en nog een heel fijne tijd in Bangalore.
  Veel liefs, Hélena

  • altractive zegt:

   Dank jullie wel voor jullie lieve reacties. Ik ben blij dat mijn verslagen iets goeds voor jullie doen! Veel liefs uit India. Nadja

 3. Hoi Nadja,

  Leuk om te lezen!!! Wat een avontuur. Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen in bangalore met lachyoga. alle goeds en liefs toegewenst

  • altractive zegt:

   Hoi Maarten, het was heel goed en ik ben nu een LY trainer! 🙂
   Ik kan je wel meer vertellen als ik terug ben.
   Veel liefs,

   Nadja

Laat wat van je horen

*