Slachtoffer of kracht?

Na een contemplatieve ademweek in de Zwitserse bergen ben ik weer helemaal geinspireerd door het leven. Het leven is werkelijk zo mooi, als je maar open staat om het te ontvangen!

 Heb je dat ook wel eens? Dat je een situatie of een persoon tegenkomt die je zodanig triggerred dat je jezelf helemaal kwijtraakt? Pas later, als de stof weer is neegedwarreld besef je wat je allemaal hebt gedaan, waarbij je je soms schaamt voor de dingen die je hebt gezegd of gedaan? Het voelt alsof je er eventjes niet bij was. Deze situatie komen veelvuldig voor en zijn door verschillende meesters beschreven. Eckhart Tolle noemt het het pijnlichaam, anderen noemen het het gewonde innerlijke kind. Hoe je het ook wil noemen, feit is dat je op dat moment uit je kracht gaat en in allerlei beschuldigende, aanvallende of juist terugtrekkend gedrag raakt en de ruimdenkendheid vaak ver te zoeken is. Wat er dan gebeurt is dat we in onze slachtofferrol gaan zitten. Die ander heeft iets gedaan wat ons pijn doet, het is de ander zijn schuld.

 In hoeverre sta je dan in je kracht? Hoe zou het zijn als we op zulke moment rustig kunnen blijven en vanuit onze kracht kunnen reageren? Stel je voor hoe de wereld er uit zou zien als we dat allemaal konden? Dit moemen we emotionele volwassenheid.

 In een meditatie vanochtend kreeg ik de volgende woorden door die ik graag met jullie zou willen delen.

 “ reageren vanuit de gewonde man/vrouw in ons waarschuwt ons voor het slachtofferschap. De gave hierin is dat ze ons laat zien wat onze ware kracht is: van binnen. Zelfbewustzijn en het weten dat het leven soms pijn doet. Zie het, maar draag het niet als een last met je mee. Dit is de les. Ga nu voorwaards en bouw je tempel van het leven. Heb lief en vergeef alles wat er met je is gebeurd. Deze ervaringen hebben jouw gevormd tot de magnifieke persoon die je nu bent. Val niet voor de verleiding van het slachtofferschap, waarbij je je kracht weggeeft aan een ander. We hebben dit met zijn allen veel te lang gedaan. Het maakt ons klein. Dit is onnodig. Ga voorwaards en vier het leven. Vier alles wat er nu is en alles wat er is geweest. Eer jezelf.”

 Na deze woorden begreep ik weer volledig waarom ik dit werk doe: om de ruimte te scheppen opdat anderen uit hun slachtofferschap in hun kracht kunnen stappen en vanuit die kracht zo prachtig kunnen stralen.

Dank je.

Share

Laat wat van je horen

*