Nederland is een lachyogatrainster rijker

Lachyoga trainer

Hoera, Nederland is een lachyogatrainster rijker!
Ik heb een inspirerende tijd gehad in het centrum net ten noorden van Bangalore waar de grondlegger van de lachyoga, Dr. Madan Kataria, ons de kneepjes van het vak heeft geleerd. Ik was al een paar jaar lachyogabegeleider en nu ben ik in staat om lachyogabegeleiders op te leiden! Ho ho hahaha!

Nederland is een lachyoga trainer rijkerLachyoga trainer

 

 

 

 

Het was een heel mooie tijd en heel bijzonder om met zulk een internationale groep te lachen. Er waren deelnemers uit alle windstreken van India, uit Japan, Korea, Vietnam, Hong Kong, Amerika, Canada, Bulgarije, Israel en ik uit Nederland. Een ding is duidelijk, de lach herenigd iedereen!

Ik ben momenteel op een 40 dagen challenge om elke dag 10-15 minuten te lachen op mezelf. Dit is zodat wij ervaren wat de lach voor me doet elke dag en wat het op de langere termijn doet. Al reizende levert het wel wat komische situaties op zoals stil lachen in de trein en zachtjes lachen of lachen in een kussen op mijn hotelkamer. Vanochtend heb ik lekker voluit kunnen lachen tijdens een lachmeditatie in het Osho Meditatie Centrum. Heerlijk om weer samen te kunnen lachen. J

 

Sai Baba en de kersenboom

Zodra ik wist dat ik de lachyogatraining in Bangalore zou gaan doen, had ik bedacht dat het de moeite waard zou zijn om een omweg te maken naar de ashram van Sathya Sai Baba, de avatar die in 2011 is overleden.

Mijn moeder had altijd een foto van hem in haar praktijk staan en de verhalen van de wonderen die hij verichtte hebben mij altijd verwonderd. Je zou hem kunnen vergelijken met de Jezus van onze tijd.

Sai Baba en de kersenboomSai Baba en de kersenboom 3

 

 

 

 

Mijn nieuwsgierigheid werd nog verder gewekt toen bleek dat een flesje water dat door hem gezegend was onze kersenboom veranderde van een boom die drie zure kersen per jaar voortbracht naar eentje die jaar in jaar uit overladen was met zoet sappig fruit totdat mijn zus besloot deze om te zagen toen zij het huis betrok.

Mijn bezoek aan de Sathya Sai Baba ashram in Prashanthi Nilayam in Puttaparthi was een uniek voorbeeld van flow. Ik had me voorgenomen om in Bangalore na te vragen hoe ik in Puttaparthi kon komen, aangezien de ashram zich 120 km ten noorden van Bangalore bevindtSai Baba en de kersenboom 2.

Toen ik begon aan de lachyogatraining was ongeveer de derde persoon die ik de hand schudde Shanti, die zich voorstelde en daarbij vertelde dat zij uit Puttaparthi kwam. Verrukt zei ik dat ik haar graag wilde vragen hoe ik het beste naar Puttaparthi kon reizen, waarop zij beantwoordde dat ik natuurlijk met hun in de taxi mee terug kon. Krishna, haar vriendin die ook op de cursus aanwezig was, belde voor mij een hotel en regelde een kamer met korting voor mij. Ik kon mijn geluk haast niet op!

En zo geschiedde. Men zei vroeger dat je niet naar Puttaparthi kwam tenzij je uitgenodigd werd door Sai Baba. Zo te zien is deze regel nog steeds in werking…

 

Prashanti Nilayam

Mijn verblijf in Puttaparthi was bijzonder aangenaam. Ik verbleef in een redelijk luxe hotel wat voornamelijk betekende dat ik niet op een bed zo hard als een plank hoefde te slapen…hemels! J
Het gezang van de sessies in de ashram is tweedaaglijks te horen, wat mooi samengaat met het getoeter van de auto’s, riksha’s en brommers op straat. In het begin vond ik het wat vreemd en storend aandoen, totdat ikzelf bij mijn eerste sessie aanwezig was geweest.

Een sessie begint met 45 min van chanten van verzen van de Veda’s, eeuwenoude geschriften van wijsheid. Het doet aan als monotoon gezang. Dit was mijn lievelingsgedeelte van de sessie. De energie die deze chants oproepen is fantastisch en ik zat er altijd helemaal gelukzalig stil bij te wezen.

Deel twee van de sessies is het zingen van Bhajans – liederen. Ik heb hier iets minder mee. Trommels en instrumenten begeleiden het gezang. Net als bij de veda’s weet ik hier niet wat er gezongen wordt, wat jammer is, aangezien het uitnodigt tot meezingen en meeklappen. De energie wordt hier naar mijn idee wel wat door verstrooid. Daarna is er tijd om in de rij aan te schuiven om kortstondig te bidden voor het podium waar Sai Baba zou hebben gezeten. Op de eerste avond doe ik dat, daarna niet meer.

Ik moet toegeven, de energie daar werkt verslavend. Het is licht, liefdevol, heel fijn. Ik kan helemaal begrijpen waarom mensen uit alle werelddelen besluiten om hier te komen wonen, zelfs nu dat Sai Baba overleden is.

Krishna zorgde bijzonder liefdevol voor mij en de Zweedse dame die ook vanuit Bangalore met ons was meegekomen. Lunch bij haar thuis was een waar feest en ze ontpopte zich als een ware gids in de aanschaf van wat we ook maar wilden kopen. Als Indiase, slaagde zij er in om eerlijke prijzen voor ons te regelen. Ik voelde me omringd door engelen en ben dankbaar voor haar vriendschap.

Sathya Sai Baba Ashram 1:

Sathya Sai Super-speciality hospital

SSathya Sai Super-speciality hospital 2ai Baba heeft tijdens zijn leven een aantal ziekenhuizen laten bouwen en meer dan een aantal scholen neer laten zetten voor de kinderen in de buurt. Het Super-Speciality hospital is een bijzonder proje ct waar gezondheidszorg in de gebieden van cardiologie, chirurgie, urologie en oogheelkunde gratis wordt aangeboden, ongeacht wie er aan de deur komt. Ze zien elke maand worden er 700 consulten gepleegd. Artsen over de hele wereld komen hier naartoe om gratis hun diensten aan te bieden. De apparatuur is hypermodern. Sai Baba schijnt gezegd te hebben dat gratis gezondheidszorg geen slechte gezondheidszorg hoeft te zijn. De financiering van dit bijzonder ziekenhuis wordt volledig door giften van particulieren verzorgd.

Op mijn laatste dag daar heb ik een bezoek gebracht aan het ziekenhuis en door een gelukkige samenkomst heb ik een lange tijd met de PR-officer kunnen praten.

Sathya Sai Super-speciality hospital 4Sathya Sai Super-speciality hospital 3

 

 

 

 

Het is een heel bijzonder ziekenhuis, wat begint met de bouw. Je komt binnen in een Domus die werkelijk als helend ervaren wordt. Het is een ronde structuur waar de energie bijzonder sterk staat. De bedoeling is dat dit ziekenhuis geen zieken-huis is, maar een zogenaamd ‘house of healing’. Het gebeurt regelmatig dat de artsen werkzaam in het huis versteld staan van miraculeuze genezingen die plotseling ontstaan in hun patiënten. Ook hierin is de hand van swami (Sai Baba) nog dagelijks voelbaar. Wat lijkt het mij een ongelofelijk bijzondere ervaring om in zo’n omgeving te mogen werken: waar het mystieke dagelijks samenkomt met de wetenschap. Ik overweeg om daar mijn diensten als oogarts danwel lachyogabegeleider aan te bieden. Zij hebben er eerder jaarlijks een ploeg Italiaanse clowns op bezoek gehad die de patiënten aan het lachen maakten.

9

 

Share

Reacties

 1. Jacqueline ter Veer zegt:

  Ha Nadja,

  Wat ontzettend leuk om zo van jou te vernemen! Grappig genoeg kreeg ik ooit van iemand een shawl, gezegend door Sai Baba; die heb ik benut tijdens de inzegening van ons huis; deze hangt boven de eerste toegangsdeur…

  Ook aan je doorsturen van moeder Meera had ik echt wat; ik wist het niet; wil er al jàren heen, en heb natuurlijk meteen geboekt voor 17 februari!
  Dank je :)!

  Vele mooie ervaringen gewenst, naast lachen en mededogen inspiratie, delen, schoonheid en luisteren naar jouw diepste Zelf gewenst! Sterkte met lijf en leden! Liefs,

  Jacqueline ter Veer.

  • altractive zegt:

   Beste Jacqueline,
   dankjewel voor je reactie. Wat fijn om te zien dat mijn berichten ook jou weer ondersteunen op je pad. Daar doe ik het voor! 🙂 Blijf genieten en heb een prachtige tijd bij Moeder Meera. xxx Nadja

 2. Janet van Elten zegt:

  Wauw Nadja, wat een mooi ervaring 🙂
  Leuk om zo even het filmpje te zien…..meer inlevingsgevoel…..Stuur meer filmpjes. Genietze xxx

  • altractive zegt:

   Leuk dat de filmpjes je bevallen. Als het internet het toelaat zal ik er meer uploaden….haha, dat is niet altijd even makkelijk hier in India! 🙂

 3. Helena Lambrechtsen zegt:

  Hé, wat LEUK, Nadja, dat je in de ashram van Sai Baba, mijn grote Vriend en Helper, bent terecht gekomen, nou ja, je WILDE er heen en werd prachtig geholpen. Ja, zo werkt dat, ook voor mij toen ik in 1991 een soort van JA zei tegen hem: zat een maand later aan zijn voeten en kreeg een interview ook nog, met de groep waar ik mee reisde! ” Doe 1 stap naar God en hij doet er 1000 naar jou! ” . Leuk hoor, je verslagen enne…VAN HARTE gefeliciteerd met je LACHDOCENTEN diploma!!!! Ik zal mij ook richten op meer lachen, al is het in mijn kussen!
  Veel liefs en nog vele mooie ervaringen!
  Hélena

Laat wat van je horen

*