Mijn wens in vervulling – reisverslag Golden Triangle 2

The golden triangle

En zo gebeurt het dat ik op 16 februari op de bus stap die ons eerst door New Delhi zal toeren en ons vervolgens 5 uur zal vervoeren naar Agra, de stad waar de Taj Mahal is gebouwd.

Jai blijkt een hele eerlijke en enthousiaste gids. Hij is historicus van oorsprong en weet veel te vertellen over wat we allemaal te zien krijgen. Hij doet zijn uiterste best om ons zo veel mogelijk van het echte India te laten zien. Ik waardeer het erg.

De groep is leuk en ik geniet met volle teugen van het feit dat ik onderdeel van ene groep ben en dat ik even niets hoef te regelen. Jai en de organisatie hebben dat allemaal goed in de hand….heerlijk!

Ik kan echt even achteruit zitten en genieten van alles wat aan me voorbij trekt.

We eten de eerste avond in een heerlijk Indiaas restaurant waar Jai feeling probeert te krijgen in hoeverre we met het pittige eten hier om kunnen gaan. Het wisselt nogal per persoon. Fijn dat hij zo professioneel is om hier rekening mee te houden.

Praying man at Mosque DelhiHallway mosque Delhi

 

 

 

 

Mosque Delhi doorkijkjeMosque Delhi Group picture

 

 

 

 

 

 

 

 

De dag erna proeven we van de multiculturele samenleving hier in deze stad: we bezoeken een van de grootste moskeeën, een prachtig bouwwerk op een heuvel, omringd door typische Indiase chaos. Daarna bezoeken we een Sikh tempel. Vanaf het moment dat ik daar binnenloop voel ik me rustig en welkom. Mensen zijn vriendelijk, er galmt mooi gezang over het plein en ik zou daar wel een hele dag willen blijven zitten. Er is ook een heel groot buitenbad dat helend zou moeten zijn. Helaas is deze in de verbouwing, dus kunnen we er niet in (ik had mijn enkel er wel in willen steken!). Ik en een groepsgenootje zijn de groep en Jai kwijtgeraakt. Even later spreekt een sikh man ons aan die zich ontfermt over bezoekers. Hij had waarschijnlijk opgemerkt dat we een beetje zoekend leken. Het geweldige aan dit contact is dat we van hem als bonus een hele uitgebreide uitleg kregen over het complex. Geweldig hoe alles zo samenkomt!

Sikh Temple outside Sikh temple inside

 

 

 

 

 

Half verlicht en erg hongerig gaan we bij Conaught Square (een heel modern winkelgedeelte van New Delhi), surprise, surprise…..echt zuid-Indiaas eten! Het is erg lekker, al moet ik zeggen dat ik na een maand van dit eten wel even toe ben aan verandering van spijzen.

Agra en de Taj Mahal

De rit van 5 uur gaat soepel. Ik kijk reikhalzend uit naar Agra. Ja, nu gaat het toch echt gebeuren, mijn droom wordt werkelijkheid. De afgelopen week kon ik bijna niet meer wachten. Sinds ik deze tour geboekt heb, werd mijn geduld danig op de proef gesteld.

Die avond eet ik even niet mee. Ik ben toe aan wat rust. Het hotel is een typisch voorbeeld van wat ik zo veel zie in India: dingen worden in het begin heel mooi neergezet, maar door gebrek aan onderhoud ziet het geheel er binnen een aantal jaren vervallen en slecht uit. Het is echt zonde van de moeite die er in gestoken is. Zo ook ons hotel. De badkamers zijn uitgevoerd met marmer, de deuren en meubels van hardhout. De badkamer zit echter onder de schimmel, een muur heeft last gehad van lekkage en is in zijn geheel vochtig, er staan kringen en brandplekken van uitgedrukte sigarettenpeuken op het meubilair, het voorheen witte bedlinnen is beige en vlekkerig, de tafellakentjes in het restaurant zijn in tijden niet gewassen – je kunt gewoon zien wat je voorgangers hebben gegeten-, de gelamineerde menukaart valt van ellende uit elkaar. Ik krijg aangelengde ketchup als tomatensoep met toast waar rare zwarte vlekken in zitten die niet van het roosteren komen. Het is een wonder dat ik hier niet ziek van ben geworden.

Maar goed, dit is India. Ook dit hoort bij het reizen, You Win Some and You Lose Some. Dit alles neemt niets weg van mijn geweldige ervaring bij de Taj Mahal waar deze reis tenslotte voor mij om draait.

We zijn op tijd op en zouden om 6 uur wegrijden om de Taj met de opkomende zon te bekijken. Helaas hebben twee reisgenoten zich verslapen wat betekent dat we bijna een half uur later vertrekken dan gepland en dat we daarmee de zonsopgang missen. Er is veel smog die dag, dus de vraag is sowieso of we wel wat hadden gemerkt van die zonsopgang. Het idee is dat de edelstenen aan de buitenkant van de Taj Mahal oplichten met het invallende zonlicht. Tja, dat is natuurlijk een van de nadelen van een groepsreis, dat je de tijd niet altijd naar je eigen zin kunt managen.

Taj + Nadja 20150217_083505 20150217_090328 Taj + fountains

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat gezegd hebbende, de Taj Mahal is werkelijk alles wat ze er over zeggen en meer…ik heb in mijn leven nog nooit zo’n mooi monument gezien. Alle details kloppen, de buiten- en binnenkant zijn ingelegd met edelstenen die glinsteren in de zon. Een prachtige tuin omlijst de Taj en iets later in de ochtend gaan de fonteinen aan in de waterpartijen, waardoor alles een nog magischer tintje krijgt. Het is echt een juweel en een ware eer om dit eindelijk in het echt te mogen aanschouwen. Ik raad het iedereen aan om de Taj te bezoeken als je de mogelijkheid hebt.

 

Tegenslag 

Een kleine tegenslag is dat mijn camera precies op het moment dat ik mijn eerste foto van de Taj Mahal neem besluit om ermee op te houden….er blijkt iets met de elektrapunten in het hotel te zijn waardoor mijn elektronische apparaten niet goed opladen, merk ik later. Ongelofelijk, wat heb ik toch met die elektronica? Ik heb mijn telefoon natuurlijk waar ik foto’s mee kan maken, maar met al deze pracht en praal om me heen loopt het geheugen al heel snel vol. Het grote voordeel van een groepsreis is dat er een groep van 14 personen rondloopt die allemaal ook honderden foto’s maken! Haha!

Ik zou liever veel langer blijven dan de tijd die we krijgen. Ik heb aan Jai gevraagd of ik nog een keertje kan terugkomen, in de middag bijvoorbeeld, of de ochtend erna. Ik zou graag in mijn eentje de sfeer willen voelen. Helaas is hij dit ofwel vergeten, of het is niet mogelijk. In ieder geval gebeurt het tijdens deze reis niet. Geen nood, ik maak mezelf de belofte dat ik hier nog eens terugkom. De volgende keer doe ik het op zo’n manier dat ik er heel vroeg ben en dat ik zo lang hier kan zitten als ik wil.

Dit is echt een krachtplek. Zelfs gezeten op mijn bed in het hotel kan ik de energie van de Taj nog voelen. Ongelofelijk wat een licht.

De lokale gids die ons die dag rondleidde vertelde mij dat het hem in al die jaren nog geen enkele keer heeft verveeld om groepen rond de Taj Mahal te begeleiden, terwijl hij dit wel bij de andere monumenten heeft. Het is werkelijk heel, heel bijzonder. Dit is echt verreweg, het mooiste gebouw dat ik ooit in mijn leven heb gezien, en dat wil wat zeggen.

 

Agra fort en Baby Taj

20150217_114130Daarna bezoeken we Agra Fort, wat een Mughal paleis is geweest (vroeger heersten de Mughals over India, dit waren moslim heersers). Heel mooi, heel anders. Alles is uit rood gesteente gemaakt. De keizer die de Taj Mahal heeft laten bouwen als een gebaar van liefde voor zijn overleden vrouw heeft ook dit fort laten bouwen om in te wonen. Hij hield van rode steen. Ironisch genoeg is dit gebouw uiteindelijk de gevangenis geworden van deze keizer: zijn zoon heeft hem afgezet en heeft hem 8 jaar lang op huisarrest gezet in zijn eigen kamer. Vanuit zijn kamer kon hij aan de overkant van de rivier het mausoleum zien dat hij voor zijn geliefde vrouw heeft laten bouwen: de Taj Mahal. Na zijn dood is zijn kist naast haar in de centrale ruimte van de Taj bijgezet.

20150217_11150620150217_120629

 

 

 

 

We bezoeken ook de Baby Taj, een ander uit marmer geschapen mausoleum die al bestond ten tijde van de bouw van de Taj Mahal. Ook dit gebouw heeft prachtig inlegwerk met gekleurde edelstenen. Kosten noch moeite werden in die dagen gespaard om schoonheid ten toon te stellen.

 

Agra Red Fort relief doorwayBaby Taj close-up

 

 

 

 

 

 

Mijn wens in vervulling

WeBaby Taj overview sluiten de dag af op een dakterras van waaruit we de Taj Mahal bij zonsondergang kunnen zien. Zo komt toch mijn wens deels in vervulling: om de Taj Mahal bij zonsopgang en zonsondergang te zien.

 

 

 

Eettentje op straatTaj mahal from rooftop

 

 

 
We eten bij een lokaal eetttentje op straat. Het is heerlijk eten! Daarna trakteer ik de groep op allerhande zoete Indians lekkernijen waar Agra sterk in is: barfi en gedroogd fruit. De toetjes hier vereisen een beetje gewenning (ze zijn over het algemeen erg zoet), maar ze zijn erg lekker als je er aan gewend bent geraakt.

Lees hier mijn reis verder ging

Share

Laat wat van je horen

*