Lachen verbetert je relatie!

Na de wat serieuzere berichten van de afgelopen tijd, heb ik deze keer geen blog over kanker of adem, maar over de lach!

Lachen is een van mijn favoriete hobbies en als lachtrainer ben ik bekend met de vele voordelen van lachen op het lichaam en je emotionele systeem.

Lachen is de kortste afstand tussen twee mensen

Ik kwam het onderstaande filmpje tegen op YouTube, waarin Sophie Scott op TEDx bespreekt wat ze heeft gevonden in haar onderzoeken naar de lach.

Wat blijkt: lachen is universeel tussen alle culturen en tussen mensen en dieren.

Wanneer mensen worden gevraagd waar ze het meest om lachen, geven ze aan dat ze om goede grappen lachen. Als je echter observeert wanneer mensen het meeste lachen, dan is dat in gesprekken met anderen. Mensen lachen het meest als ze samen zijn met anderen. Lachen is dus een sociaal verbindende factor en absoluut aanstekelijk. We kunnen als mens niet anders dan te lachen als we een echte lach horen (zie filmpje).
Voor de hersenen maakt het niet uit of je echt of nep lacht. Dezelfde activiteit wordt gemeten bij beide. Toch is de impuls om mee te lachen groter als we een echte lach horen.

We gebruiken de lach niet alleen om om grappen te lachen, maar vooral als sociaal gereedschap om relaties te behouden en te verdiepen. Als we samen lachen, laten we merken dat we de ander lief vinden, leuk vinden, ze begrijpen en van ze houden.

Vergeet dus vandaag niet te lachen naar je vriend, vriendin, je collega, je baas, de kassière of de buurman/buurvrouw. Zien lachen doet lachen en zorgt ervoor dat de ander zich beter voelt. Er komen gelukshormonen vrij. Je zult zien dat mensen je dankbaar zijn en je leuker beginnen te vinden. Dat helpt in de relatie die je met anderen hebt.

Hieronder het filmpje voor jou als je nieuwsgierig bent. Mocht je 13 minuten te lang vinden, kijk dan vanaf 10:50 minuten. Daar vertelt ze het meest interessante wat voor ons mensen heel bruikbaar is!

Heb een vrolijke dag vandaag!

 

Share

Laat wat van je horen

*