Immuun-I-Tijd

Positiviteit = immuniteit!

___________________________________________________________________

GRATIS WORKSHOP

Tijdens de zomervakantie is er even geen Immuun-I-Tijd

Immuun-I-Tijd vindt plaats via Zoom, want zien lachen doet lachen.
Dit is de link die je mag gebruiken: https://zoom.us/j/9988327328
Het paswoord is: weluvADEM!

Als de bijeenkomst al is begonnen, kan ik je helaas niet helpen met de technische aspecten van het inbellen. Je kunt daarvoor de helpdesk van zoom voor benaderen.

Klik hier voor instructies over hoe met Zoom in te bellen.

___________________________________________________________________

Welkom op deze pagina waarin ik je blij ga maken met wat nieuws over een goed functionerend immuunsysteem.

Een belangrijk onderdeel van gezond blijven in deze tijd is het sterk houden van je immuunsysteem. Je immuunsysteem is feitelijk alles waar je op terugvalt als het gaat om het onschadelijk maken van lichaamsvreemde organismen zoals bacteriën en virussen. Heel belangrijk dus in deze tijd. Zonder een goed functionerend immuunsysteem is je lichaam overgeleverd aan de binnendringers, met alle ernstige gevolgen van dien.

Dat willen we dus: een sterk immuunsysteem.

Nu zijn er al belangrijke voedingsadviezen uitgegaan en worden er verschillende supplementen aangeraden om je lichaamseigen weerstand sterk te houden. Heel belangrijk.
Maar daarnaast zijn er twee heel natuurlijke dingen die je zelf kunt doen om je immuunsysteem te ondersteunen, namelijk lachen en bepaalde soorten ademhaling!
Hoe makkelijk kan het zijn?

Voordelen van het lachen

Nou staat het huilen je wellicht soms nader dan het lachen. En toch, ook al voel je je helemaal niet vrolijk, dan heeft het tóch zin om dan maar te doen alsof. Je hersenen weten namelijk niet het verschil tussen echt lachen en neplachen. Een bijzonder voordeel is dat je je door het neplachen vanzelf beter gaat voelen. De hersenen scheiden namelijk belangrijke feel-good hormonen (dopamine, serotonine en endorfinen) uit die ervoor zorgen dat je je relaxter en positiever voelt! Mensen die zich positief voelen, hebben een beter functionerend immuunsysteem.
Fake it until you make it, dus!!!

Daarnaast is het zo, dat je longen extra worden gereinigd als je lacht. Je steekt dus een helpende hand toe aan je lichaam om alle lichaamsvreemde stofjes en organismen gewoon weer eruit te wippen. Oude lucht wordt beter ververst (=meer zuurstof in je lichaam) en slijm en dergelijke worden beter naar buiten gewerkt. Zeker in deze tijd dus een belangrijk bijkomend voordeel.

Door het lachen adem je ook weer dieper in, waardoor er meer zuurstof in je lichaam komt. Door korte lachoefeningen te combineren met ademhalingsoefeningen, haal je het beste uit de lucht voor jezelf en je lijf.

Het is verder bekend dat mensen die in sociale isolatie leven, een slechter functionerend immuunsysteem hebben. Sociale omgang is gewoonweg van vitaal belang in ons functioneren als mens. Door regelmatig met anderen te lachen (ook als het vooralsnog neplachen is), ontstaat er een sociale binding. Dit is ook onderzocht en blijkt een natuurlijke reactie te zijn van de mens en mensapen. Mensen die samen lachen voelen zich beter dan mensen die niet samen lachen.

En voor degenen onder ons die ook het energetische verhaal erachter willen begrijpen: door te lachen opent je hart zich, waardoor je ook meer positieve doorstroming van je energiesysteem creëert. Om ziekten aan hart en longen te voorkomen, is het belangrijk dat het hartchakra goed functioneert.

15 minuten lachen per dag is al voldoende om maximaal gebruik te maken van alle voordelen van het lachen. Helaas halen we dit bij lange na niet in ons huidige leven. De gemiddelde volwassene lacht bij elkaar opgeteld maar 3 minuten per dag. Veel te weinig, dus.
Vandaar deze workshop. Zo kom je aan je dagelijkse hoeveelheid lach zonder dat iemand je stom vindt.

Voordelen van ademoefeningen

En dan is er natuurlijk de adem! De adem is ook zo’n geweldig instrument om je anders te doen voelen en je lichaamsfuncties te beïnvloeden.
Snel ademen geeft veel energie, lang uitademen brengt rust in het systeem en slaap je beter, pauzes tussen in en uitademing geven spirituele verbinding, en ga zo maar door. Door op de juiste manier ademen kan je zenuwstelsel volledig in balans brengen, wat op zich ook weer een gunstig effect heeft op de werking van het immuunsysteem.
Bij stress werkt je immuunsysteem namelijk niet goed: je moet in rust zijn om te herstellen. En dat betekent niet alleen maar fysieke rust.  Als je hele dagen in een stoel zit te piekeren over allerlei ellende die zou kunnen ontstaan, dan is je lichaam net zo in de stressstand als wanneer je door een beer wordt achternagezeten. Rust in het koppie is dus nodig, en rust in het hart: gelijkmoedigheid, noemen de boedhisten dat. En dan functioneert je immuunsysteem weer optimaal!
Daar is dan weer een hele eenvoudige ademoefening voor die je tot hartcoherentie brengt. (Ah, daar is het hart weer!) Met behulp van hartcoherent ademen creëer je meer veerkracht in je zenuwstelsel en dus je leven. Minder gauw gestresst en sneller ontstressen zorgt ervoor dat je immuunsysteem optimaal functioneert.

Wat bied ik aan

Nou, de conclusie lijkt me duidelijk: als we iedere dag kunnen samen kunnen lachen en ademen, dan geef je je immuunsysteem een enorme boost. Iets wat ze wel nodig heeft, deze tijd!
Iedere werkdag om 12.30 uur bied ik een mix van korte lachoefeningen aan waarna we tot rust komen met behulp van hartcoherent ademen. We nemen daar samen 20 minuten de tijd voor, waardoor je weer monter en gelijkmoedig de dag tegemoet kan treden.
de I in immuun-I-tijd staat voor IK. Even 20 minuten voor jezelf, een oase van rust om bij jezelf te komen voordat je de hectiek van de dag weer induikt.

Voor wie is dit bedoeld?

Iedereen is van harte welkom, van jong tot oud, zolang de jeugdigen het voor elkaar krijgen om ook even rustig mee te ademen aan het einde of zich rustig kunnen houden.
Speciaal richt ik me graag tot al het zorgpersoneel. Als arts draag ik hun een heel warm hart toe. Zij hebben het juist heel hard nodig dat hun immuunsysteem optimaal funcitoneert deze tijd. Ken je dus verpleegkundigen, verzorgenden, artsen en andere zorgverleners, dan wil ik je graag oproepen om ze attent te maken van deze middagoppepper. Hoe beter we voor hen kunnen zorgen, hoe beter zij voor ons kunnen zorgen….
Ik hoop je vanaf donderdag 2 april van harte te verwelkomen op het blokje immuun-I-tijd!

Kleine disclaimer: ook ik heb me aangemeld om als arts in de ziekenhuizen te gaan werken tijdens de Corona uitbraak. Het kan dus betekenen dat de tijden van de workshop veranderen afhankelijk van wanneer ik nodig ben. Ik zal dan misschien de positiviteit van deze workshop nog wel harder nodig hebben dan nu, waardoor ik me kan indenken dat ik de workshops juist laat doorgaan. Als het zover is, zal ik op deze pagina laten weten of er iets verandert.

Share

Reacties

 1. Super idee!

 2. Mariska Adegeest zegt:

  Lieve Nadja, zijn de workshops imuun-i- tijd weer gestart? Groetjes mariska

  • altractive zegt:

   Hoi Mariska!
   Wat leuk dat je interesse hebt in de Immuun-I-Tijd sessies. Alhoewel het natuurlijk heel goed zou zijn om weer aan het immuunsysteem te werken, laat de tijd het bij mij helaas even niet toe om weer dagelijkse lach-en-ademsessies te geven.
   Hou de nieuwsbrief in de gaten. Ik zal het berichten als ik weer start.
   Groetjes, Nadja

Laat wat van je horen

*