Hoe zou het zijn…?

Als je meer aandacht besteedde aan je adem?

Dan zou je immuunsysteem optimaal werken.

Punt. Zo is het.

We wisten al lang bij Transformational Breath, dat ons werk een positief effect heeft op de werking van het immuunsysteem. Mensen met reuma, artritis, allergieën, Bechterew en andere chronische ontstekingsziekten gaan heel goed op ons ademwerk. Ze vermelden aanzienlijk minder klachten.

Een collega van mij had ernstige reuma, waardoor ze zulke ernstige contracties had in haar vingers dat ze haar handen niet meer kon openen. De artsen wisten niet meer wat ze ermee moesten doen, ze zat aan het maximum van medicijnen.
Met behulp van Transformational Breath heeft ze niet alleen weer de volledige functionaliteit van haar handen terug. Ze is zelfs ademcoach geworden!

Tijdens het Open Up festival waar ik ieder jaar bij ben, was er een teamlid die tevens last had van reuma. Tijdens het festival verergerden haar klachten steeds meer. Op een ochtend stond ze op met ze een trigger-finger. Dit had ze nog nooit eerder meegemaakt. Een trigger-finger is dat de pees van een van de vingers ontstoken is geraakt en de vinger niet meer rechtgebogen kan worden. Het gaat ook gepaard met veel pijn. Ik bood haar een ademsessie aan en na slechts 1 ademsessie was er niets meer van de trigger-finger terug te vinden.

Zo snel kan het gaan. De adem heeft werkelijk zeer belangrijke, positieve effecten op het immuunsysteem. Dit verklaart voor een deel ook, waarom mijn klanten met kanker zo goed gaan op hun behandelingen als ze tegelijkertijd bij mij ademsessies komen doen. De literatuur geeft dit ook aan: mannen met prostaatkanker na hun operatie veel sneller herstellen als ze ademoefeningen doen. Er is nog meer, maar dat is voor later.
Dat het dan pas waar is als het wetenschappelijk bewezen is vind ik altijd erg bijzonder. Kennelijk hebben de analitische mensen onder ons het nodig om de feiten op papier te zien voordat het als waar aangenomen kan worden.
Als ademcoaches weten wij al lang dat je na een operatie zo snel mogelijk een ademsessie moet doen voor een vlot herstel van het lichaam. Het liefst nog dezelfde dag. Er is ook iets te zeggen voor ervaring. Ruim 40 jaar zelfs!

Klanten die chemotherapie of radiotherapie krijgen en tegelijkertijd wekelijkse ademsessies volgen bij mij , hebben aanzienlijk minder last van bijwerkingen, tot op de hoogte dat radiologen zich zorgen maakten of de therapie wel werkte bij een van mijn klanten. Ja, de therapie werkte wel, ze had alleen GEEN huidreactie! Huidreactie is een gevreesde bijwerking van radiotherapie. De huid reageert op de reststraling waar het steeds aan blootgesteld kan worden. Dit resulteert in een pijnlijke en rode huid die soms zelfs helemaal kapot kan gaan en kan gaan zweren. Het kan zeer pijnlijk zijn.  Mijn klant ademde iedere dag minstens 20 minuten, soms meer en had geen last van dezebijwerking. Dat is toch fantastisch?

Nu is er weer een mooi stukje onderzoek gepubliceerd waarbij een groep uit Coventry, Nijmegen en Antwerpen 18 onderzoeken met mind-body-interventies naast elkaar heeft gelegd en de resultaten heeft samengebracht.  Ze zijn het effect van mindfulness, yoga, tai chi, qi gong relaxatie en ademhalingsoefeningen op genexpressie nagegaan.  Ze concluderen dat de genen die ontstekingen regelen worden uitgezet als mensen aan mind-body interventies (lees: therapie) doen. Ze hebben ontdekt dat mind-body-interventies dus het risico op ontstekingsziekten kunnen verminderen.

Tóch leuk als iets wat ik al jaren weet, nu eindelijk voor waar mag worden aangenomen omdat iemand iets op papier heeft gezet. Dankjewel Ivana Buric en team! Zo komen we langzaam maar zeker dichterbij mijn droom van een geïntegreerde reguliere en alternatieve geneeskunde!

Zie hieronder een samenvatting van het onderzoek met de originele link erbij en ook een link naar het volledige artikel.

Heb je nog meer bewijs nodig om dagelijks meer aandacht aan je adem te besteden?

Ik wens je een inspiratievolle dag toe ( en denk er aan dan ook weer uit te ademen! 😉 )

 

Download hier de samenvatting in normale mensentaal

 

Link naar het originele artikel

Share

Laat wat van je horen

*