Het verschil tussen Transformational Breath en Hyperventilatie

 
In mijn werk als ademtrainer krijg ik veel te maken met vragen van klanten en collega’s.
Ik vind het altijd leuk en uitdagend om deze vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
Een van de dingen die mijn klanten misschien nog wel het meest willen weten is wat het verschil is tussen Transformational Breath en hyperventilatie.
Dit, omdat de lichamelijke gevoelens tijdens een ademsessie soms kunnen lijken op de lichamelijke reacties tijdens hyperventilatie.
Sommige klanten concluderen daardoor (onterecht) dat Transformational Breath hetzelfde moet zijn als hyperventilatie.
Technisch gesproken is dat ook waar, hyper-ventilatie betekent letterlijk: te veel ademen, of over-ademen.
Bij Transformational Breath (TB) ademen we natuurlijk voller en vollediger dan in de dagelijkse ademhaling, dus als je het woord letterlijk zou nemen, dan is TB ook hyperventilatie, net zoals de meeste andere ademhalingstechnieken overigens.
Toch is dat niet wat er bedoeld wordt als er in de volksmond over hyperventilatie wordt gesproken. Over het algemeen heeft men het dan over Hyperventilatie Syndroom (HVS) of over hyperventilatie aanvallen.
Dat is een fenomeen waarbij je je zo naar kan gaan voelen dat mensen soms zelfs in het ziekenhuis worden opgenomen met de verdenking van een hartaanval.
Dat Transformational Breath heel wat anders is dan HVS wordt duidelijk als je er langer mee aan de slag bent. Hoe het precies zit, leg ik uit in het onderstaande filmpje.
Kijk naar de uitleg en voel je vrij om deze te delen als je het informatief vindt. Je vrienden op Facebook, LinkedIn of Twitter zijn er misschien wel heel blij mee.
 
Al je vragen of opmerkingen over dit stukje kan je ook graag onder deze blog kwijt. Ik ben altijd blij om door nog meer vragen uitgedaagd te worden!

 

Share

Laat wat van je horen

*