Covid-19 tast middenrif aan

Op 16 november verscheen er een artikel op de NOS website waarin werd uitgelegd hoe onderzoekers uit het Amsterdam UMC en het RadboudMC hebben gevonden dat mensen die zijn overleden aan het COVID-19 infectie ernstige verlittekening hadden van hun middenrif.

Dit zou verklaren waarom mensen die ook een mildere infectie hebben doorstaan, tot 2 maanden na de infectie nog steeds kortademig blijven.

Het middenrif
Het middenrif is de belangrijkste spier voor onze ademhaling. Deze werkt 24 uur per dag, 7 dagen in de week om ons van onze adem te voorzien.
De onderzoekers zagen in hun onderzoek ernstige aantasting van het middenrif bij alle 26 mensen die op IC waren gestorven aan COVID-19.
De foto’s hieronder laten zien hoe een normaal middenrif er uit ziet onder de microscoop en hoe het middenrif er uit ziet van een van de COVID-19 overledenen. Het groene is littekenweefsel.
Door dit littekenweefsel kan het middenrif niet goed functioneren, met soms ernstige kortademigheid als gevolg.

Goed leren ademen
Uit patiëntenverslagen op het internet konden we al tijdens de eerste coronagolf concluderen dat mensen die goed met het middenrif wisten te ademen, veel minder vaak op de IC terechtkwamen. Nu is er nog een reden om ervoor te zorgen dat je je middenrif zo goed mogelijk leert te gebruiken. Preventief is dit van belang, maar vooral ook als je nog klachten van kortademigheid hebt na een COVID-19 infectie.

Goed leren ademen is dus van levensbelang. Dat was het natuurlijk ook, maar nu wordt het nóg belangrijker!

Lees hier het originele verslag op de NOS website.

Lees hier het originele artikel in JAMA internal Medicine (ENGELS)

Share

Laat wat van je horen

*